amfora.krsko@siol.net

KAM S PRIHRANKI V ČASU NEGOTOVOSTI?


 
  • Kje najti dovolj varno naložbo, ki ne bo preveč tvegana, a bo hkrati bolj donosna od bančnih vlog? Zdi se, da vsi razmišljajo o kupovanju nepremičnin. Vendar je upravičeno opozorilo ekonomista Veljka Boleta, da bo pri cenah stanovanj odločilen obrat v politiki denarnega sproščanja ECB. Ko bo do tega prišlo, lahko pričakujemo izrazit upad cen v kratkem obdobju (Finance, 2022).
 
  • Povečana negotovost in temačne novice, kot je spopad med Ukrajino in Rusijo, nedvomno sprožajo strah med vlagatelji in željo po zmanjšanju naložb v delnice. Vendar pogled v zgodovino kaže, da so se delniški trgi v primeru večjih geopolitičnih dogodkov dokaj hitro pobrali in bili v večini primerov tudi višje po preteku enega leta.


 
  • Osredotočenost finančnih trgov se bo dokaj hitro vrnila nazaj na inflacijo in gibanje obrestnih mer. Bi pa resen konflikt dodatno otežil delo centralnih bank, saj je eden izmed ključnih kanalov, kako bi konflikt vplival na evropsko gospodarstvo, prav preko trga energije. Evropa pridobi 40 odstotkov zemeljskega plina od Rusije. Ukrajinski plinovod je drugi najpomembnejši in poškodba te infrastrukture bi pomenila višje cene plina. Dejstvo je, da bodo čustva vlagateljev letos na mnogo večji preizkušnji kot v preteklem letu (Šoba, 2022).


 
  • Z naložbenim življenjskim zavarovanjem zavarovalnice Sava lahko vstopite na kapitalski trg in uživajte v varni prihodnosti. Z naložbeno polico si zagotovite boljšo likvidnost, ki nam jo omogočajo Sava Infond skladi. Sava Infond je prejela naziv najboljšega upravljavca za 5-letno obdobje v Slovenij (Zavarovalnica Sava, 2022).Viri:

Finance, Finančni vodnik 2022: kam naložiti denar v času rastoče inflacije in pregretih trgov? 25.2.2022. Najdeno na spletni strani https://pro.finance.si/financni-vodnik-kam-z-denarjem-2022?src=XNASLZAD

Zavarovalnica Sava, Naložbeno življenjsko zavarovanje. Najdeno na spletni strani https://www.zav-sava.si/sl-si/zavarovanja/zivljenje/nalozbeno/

Sava Infond, A. Šoba, Ruska ruleta, 24.2.2022. Najdeno na spletni strani https://www.infond.si/ruska-ruleta-0222

članek.