amfora-sava@siol.net

Kako najlažje do štipendije za otroka

money-1283806_1920

Kako najlažje do štipendije za otroka je vprašanje, ki se pojavi velikokrat med starši, ki imajo že šolajoče otroke, zavedati pa se je potrebno, da je na to dobro misliti že takoj ob rojstvu otroka.


Namreč, vsak starš, se dobro zaveda, da otroci stanejo, ko so majhni so stroški plenice, mleko, vrtec, oblačila, obutev, itd.....pa ste pomislili, da bosta mala Špela, Nejc, nekoč vozila avto, hodila v srednjo šolo (ne nujno v domačem kraju), mogoče odšla na faks....koliko pa to stane?

Po raziskavah dijak stane starša približno 5.700 € letno, študent pa nekoliko več 6.000 € letno.

(vir: Finance)


Če imamo dva otroka, to pomeni za starše strošek na letni ravni 11.400€ - 12.000€, če upoštevamo tri leta šolanja je to 34.200€ - 36.000€. To pa za večino staršev niso zneski, ki bi jih imeli na razpolago kar tako.
Ena rešitev je seveda kredit, vzamemo ga v današnjih časih že za vsako stvar, zakaj ne za šolanje otrok, druga rešitev pa je, da o tem razmišljamo že danes, ko otroci še hodijo v vrtec in si tako prihranimo marsikatero neprespano noč.


Naša rešitev je varčevanje preko zavarovalne police.

Prednost teh varčevanj je v tem, da imajo vključeno tudi zavarovanje. Priporoča se, da starši sklenejo takšno obliko varčevanja in so sami tudi v tem primeru zavarovani za primer smrti. Ne smemo namreč zanemariti dejstva, da v primeru smrti starša otroku zagotovimo večjo finančno varnost z izplačilom zavarovalnine, kot pa da v tem primeru otroku ostanejo samo privarčevana sredstva.


Tudi pri zavarovalnicah poznamo več vrst varčevanj. Ločimo jih na klasična in na naložbena. Klasična nam zagotavljajo izplačilo privarčevanih sredstev skupaj s pripisom dobička. Pri naložbenih oblikah pa prevzemamo naložbeno tveganje, saj je zaradi vlaganja v investicijske sklade višina izplačila odvisna od nihanj na gospodarskem trgu. Staršem, ki tveganja ne želijo sprejeti, priporočamo klasično varčevalno polico.
Privarčevani znesek se največkrat izplača v enkratnem znesku, na željo stranke pa v obliki mesečne štipendije.


Zelo zanimiva pa je možnost delnega dviga- predujma : Če predpostavljamo, da bo naš otrok najverjetneje potreboval našo pomoč v času študija priporočamo, da se varčuje vsaj do otrokovega 19. oz. 20. leta. V primeru, da pa bomo del sredstev potrebovali že ob vstopu v srednjo šolo ali ob zaključku srednje šole, pa si lahko ta sredstva zagotovimo prav z delnim dvigom – predujmom.



Primer izračuna – zajamčena oblika varčevanja z zavarovanjem v primeru smrti starša: varčuje oče star 30 let, 60 EUR mesečno (2 EUR/dan), varčevanje sklene ob otrokovem rojstvu, do otrokovega 20. leta starosti.

60 EUR/mesec
kritje v primeru smrti starša : 14.541eur
dvig po 20.letu mesečna : 28.691eur
renta za obdobje 10 let : 283,15eur
 
Informativni izračun je narejen ob predvidenih 5% skupnih obrestih in usklajevanjem v višini 4%.